The client for this apartment renovation is a fashion designer with a strong interest in industrial design and in design history. In response to the client’s interests, the design features a number of found objects provided by the client as well as unusual materials. These materials are selected to engage the occupant’s visual and tactile sensibilities. The overall space is a rectangular floor-through, with windows on each of the short sides of the plan. Bringing light into the interior spaces was an important design goal.

The entry vestibule is a contained volume, setting the tone for the apartment with a mid-century style industrial glazing system and large sliding door hung on antique rollers. Translucent glass allows light into the vestibule. The floor is slate with a small patch of live grass that takes advantage of the natural light.

Entering the apartment, one faces the kitchen enclosure. Again, this is made in the same paneled glazing system as at the foyer; a blackened steel frame with glazing held by a bead of glazing putty as is typical in turn of the century industrial structures. The kitchen enclosure shields the kitchen from the entry but is open to the living/dining area. This accommodates an open entertaining style while controlling views and smells from affecting the entire space

The kitchen sculpted from a rich assortment of materials resulting in a component/assembly affect. Kitchen cabinetry is made of multi-ply maple plywood with black Richlite counters. This material is a composite product of recycled paper. The first cabinets above the counter are made of an acrylic sheet material made by Lightblocks with a custom colored interstitial layer that closely matches the maple and an iridescent finish with a gold metallic reflection from some angles. The subtle shift between these materials, their translucencies and surface qualities engage the viewer in different ways depending on position and lighting. Rust-colored phenolic panels cap the end of the upper cabinets and the sides of the moving storage unit/bar emphasize the crisp edge details. The storage unit/bar bar is mounted on rollers allowing it to be shifted easily allowing the kitchen to open fully, extending the living space and allowing different configurations whenever entertaining demands. The face of this unit is also a translucent acrylic panel that looks opaque from the living dining areas and allows natural light into the cabinet on the kitchen side.

In the living/dining space, sliding plywood doors on found antique rollers hide the stereo and AV equipment unobtrusively.

An open corridor links the public area to the private bedroom/bathroom area. A series of spaces provide areas for guest bathroom, home office and line this corridor which terminates in the master bedroom suite. These spaces are separated by sliding or pivoting panels in a variety of translucent materials including fiberglass, woven leather and translucent glass. A recycled beam that the client found was integrated into the support for the guestroom/study panels which are a wood frame with an infill woven in leather by the client. One side of this room incorporates a built in study and storage unit the other is paneled with industrial concrete panels.

The master bedroom suite takes up the full width of the apartment on the southern side. A dressing area/closet and the master bath provide a solid mass separating the bedroom from the rest of the space. In the bathroom the sink is solid onyx, lit from below. It spans across the width of the space in front of a full height steel and glass enclosure to provide a bright naturally lit space. The bath tub area is lined in solid Corian. The door to the bathroom is a sliding steel and translucent glass door. The linen closet in the bathroom incorporates a pair of antique Indian doors (not shown): juxtaposing the found item seamlessly into the modern condition.

Opposite the bath there is a walk-in closet of paneled in maple. This ends two feet short of the ceiling, to allow natural light into the dressing area and allow for a more open feeling to the room. The master bedroom on the other side of the closet is kept very simple and open.