HOCHHAUSER APARTMENT

SLADE ARCHITECTURE + MASS STUDIES

LOCATION / NEW YORK, NY

COMPLETED / 2001

SIZE / 2,400 SF INTERIOR RENOVATION 

PHOTOGRAPHER / JORDI MIRALLES

As a solution for this apartment, Slade created three zones; a “formal zone” with living/dining room, open kitchen, entry and guest room; a “family zone” with den, bedrooms and bathroom for two daughters; and a“master suite” with study, master bedroom, bathroom and balcony.  Each zone is arranged in a unique spatial configuration generated by the program and the location/orientation of the spaces within the building.

The formal zone is a ‘grand room’ occupying 1/3rd of the whole house with new windows as wide as 14 feet to capture the spectacular views and light of the southwest corner.

The family zone is organized along a translucent colored acrylic wall that links the spaces together with the soft glow of light.

The master Suite is a pinwheel of volumes arranged along the windows at the northwest corner of the apartment. 
Maple flooring & cabinetry tie the zones together yet each zone contains distinctive elements: Black leather/stone/glass cabinetry in the formal zone, maple colored translucent wall in family zone, and Venetian plaster sculpted wall/ceiling in master suite.

These apparently monolithic/monochromatic elements, such as cabinets and built in furniture, are assembled from different materials with mitered joints to obtain subtle changes in materials at each surface/face.  For example, the black built in cabinets in the living room have black leather doors, black lacquered sides, black glass at back and a black stone top. Because the mitered joints conceal the thickness of the materials, the material differences reveal themselves only when you are next to the object- from a distance they appear monolithic.