NOHO LOFT

LOCATION / NEW YORK, NY

COMPLETED / 2003

SIZE / 1,200 SF INTERIOR RENOVATION

PHOTOGRAPHER / JORDI MIRALLES

This loft apartment was designed for an active, young couple with a strong professional interest in photography. In addition to the typical needs: bath, living area, dining area, guest area, they also wanted a fixed workspace, complete with light table and flat files. The public parts of the project provide a series of specific functional zones while maintaining the open loft design feel. The existing spatial envelope offered beautiful, high ceilings but limited light, as all the windows are located on one perimeter wall. The entire apartment was arranged to take advantage of this. Partial height or translucent walls perpendicular to the windows were used whenever possible in order to bring the natural light deep into the apartment and the different functional areas.

Overlapping, multi-use spaces were designed to keep the entire space as integral as possible. The 1,000 square foot floor plan allows for ample sized spaces but requires careful consideration of functional arrangement. In this vein, the kitchen work areas were arranged in a bar along the perimeter, which allowed for the floor space to remain as clear as possible and also fits with the open entertaining style of the clients. One of the clients’ photos was altered to be more abstract and laminated on the upper cabinets to provide an ambiguous color field.

The home office/ workspace is tucked back behind the entry vestibule and combined with the loft/guest bed area. The built-in desk features a light table steel wall behind. This wall provides a visual accent and also a place to put up photos, memos, etc, with magnets. The guest area is raised above the home office with a loft assembly. To provide some sound privacy in the guest area, the loft space is wrapped in sanded homasote, a common soundproofing material with a suede-like texture. The bathroom off the home office/ work space features a palette derived from the steel wall made by mixed glass tiles above and porcelain tiles below and Richlite, a composite of recycled paper fibers, in a deep flat black for the lavatory and linen closet millwork.

The main wall dividing the public space living space from the private bedroom area is made from translucent fiberglass panels on a wood frame. This material allows natural light into the bedroom and internal fluorescent light to provide lighting for the adjacent open bookcase.

Behind this translucent wall, the master bedroom and bathroom have an intimate feel—enclosing and enfolding but light, in contrast to the public areas. The materials in the private space also denote a distinction as they are generally lighter and the palette is narrower and warmer. The bathroom includes a large Jacuzzi bath and shower. The lowered ceiling area in the bathroom is accentuated and offset by a vaulted tall void over the tub and toilet. The room continues the seamless, enfolding feel underscored by a solid custom made poured resin sink that stretches the length of the vanity and becomes a glass enclosure into the bedroom and natural light on one side and the shower on the other side. Above it becomes a light in the same material.