SSAMZIE ART SPACE

SLADE ARCHITECTURE + GA.A ARCHITECTS + MASS STUDIES

LOCATION / HEYRI, SOUTH KOREA

COMPLETED / 2000

PHOTOGRAPHER / YOUNG KWAN KIM

As a cornerstone of Heyri Art Valley in Seoul, the Ssamzie Corporation commissioned our team to design the Dalki theme park-store and an “open storage” gallery for Ssamzie’s contemporary korean art art collection. We designed the building as an occupiable shelving system. The concrete floors are staggered at different levels to allow visitors to climb vertically up the building. Each of these floor-shelves has changeable smaller scale shelving and storage systems and lighting that allow an endless variety of reconfigurations- to accommodate the changing exhibits and collection. Included in this freestanding building are a reception area, bathrooms, maintenance and the exhibit storage space.

The dense, informal arrangement of the collection in “open storage” allows a higher percentage of the collection to be seen by visitors than a traditional gallery. By locating the warehouse adjacent to the theme park store, visitors who might not otherwise intersect with each other and the contents of each building cross-pollinate. 

Large windows allow for views of the art from Heyri Art Valley as well as admitting natural light.