VAN DOREN APARTMENT

SLADE ARCHITECTURE + MASS STUDEIS

LOCATION / NEW YORK, NY

COMPLETED / 2002

SIZE / 1,000 SF INTERIOR RENOVATION

PHOTOGRAPHER / JORDI MIRALLES

This two story apartment on Fifth Avenue is designed to be a pied-a-terre for an art dealer.  The apartment was organized into a open public living/entertainment space on the first floor and private bedroom/ home office on the second. 

In the entry, a sculpted, curved plaster wall unifies what were three separate wall planes into a singular gesture and emphasizes the window opening in the entry space.  Here, the floor is a white terrazzo.

The first floor powder room and kitchen are contained within seamless Sapele covered box.  The kitchen itself is carved out of this box and is clad entirely in a pale green Corian.  The monolithic surfaces accentuate the idea of a singular solid mass: a block.

The existing narrow powder room space presented a challenge because of the tight dimensions. A custom sink was made to appropriate a small niche within the wall to maximize the use of the existing volume.  Within the niche, the sink/countertop and ceiling are made of solid white Corian and the sides are a translucent white glass to match, which is backlit to provide a light for the space.

In the main living space, the stair was replaced with a new custom made cantilever stair.  The floor of the entire space and the stair treads are made of solid teak.  The lightness and elemental nature of the stair allows the simple rectangular volume of the perimeter enclosure to be the dominant form in the space.

Upstairs the built-in desk unit provides ample space for two people to work and divides the open space into two zones: the main bedroom area and a small corner alcove with built-in upholstered seating area for reading and watching TV.  Translucent glass at all the openings on this level allows light to penetrate the master bedroom and closet as well as the stairwell.